Eko Tamiš

Na projektu sarađuju četiri partnera, od kojih je Pokret gorana i centar volontera nosilac projekta, Privredna komora u Pančevu je partner u Srbiji, dok su u Rumuniji partneri dve organizacije civilnog društva iz Temišvara.

0 reka tamis pancevo

Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo kaže da je ovaj projekat nastavak brige o Tamišu, a naslanja se na projekte koje je Grad Pančevo u prethodnih nekoliko godina realizovao – “Eko status reke Tamiš” i “Eko status – Step II”, u smislu proširenja turističkih proizvoda u obe zemlje, duž toka Tamiša u Banatu.

Pokret gorana i centar volontera s jednom od dve organizacije iz Rumunije ima projektni zadatak da postavlja mobilijar i osposobljava prostore pored Tamiša za posmatranje ptica, za obeležavanje biciklističkih staza, za postavljanje mobilijara na prostorima koji mogu biti plaže ili prostori za odmaranje, celim tokom Tamiša od Pančeva do Temišvara, kaže Konevski.

Druga dva partnera imaju zadatak da organizuju radionice, seminare, okrugle stolove kako bi što više građana edukovali o značaju vodenih površina, pre svega Tamiša, o biljnom i životinjskom svetu reke Tamiš i njegovom očuvanju.

Pokret gorana i centar volontera po drugi put je vodeći partner u IPA projektu, što je veoma retko za jednu organizaciju u Srbiji, jedina je u Južnom Banatu.

Ono što je za Pančevce važno, prema rečima Ljiljane Konevski, po završetku projekta našem gradu ostaće uređeni prostori za pružanje kompletne turističke usluge duž Tamiša.

Kroz ovaj projekat Pančevo će dobiti još jedan katamaran, kanue za turističku ponudu i bicikle za iznajmljivanje koji će se koristiti za turističke svrhe, za vožnju duž obale Tamiša. Po naseljenim mestima kroz koja prolazi Tamiš biće postavljene osmatračnice za ptice, klupe i stolovi za građane koji izlaze na reku i pecaroše, tačni putokazi i obeležene staze kojima mogu bezbedno da se kreću, dakle kompletnu uređenu infrastrukturu na obali reke Tamiš, objasnila je Ljiljana Konevski.

Projekat “Eko Tamiš – novi turistički proizvod” je počeo 14. juna i trajaće narednih 18 meseci. 

Finansijer je Evropska unija kroz IPA program Srbija Rumunija, a vrednost projekta je milion evra, s tim što EU daje 85% vrednosti projekta za Rumuniju i 85% vrednosti projekta za Srbiju, a po 15% Republika Srbija i Rumunija.