1. faza mobilizacije

Srpski deo projektnog tima uradio je prvu fazu mobilizacije zainteresovanih strana. Ona se sastoji od kontaktiranja i održavanja sastanaka na nivou lokalnih zajednica, gradova (Pančevo, Zrenjanin) i opština – (Opovo, Sečanj, Kovačica).
Ova aktivnost je u skladu sa programom početka projekta i metodologijom odabira stvarno zainteresovanih. Preporučena metodologija je rad sa fokus grupama u svakoj lokalnoj zajednici. U prvoj fazi to su centri gradova i opština. U drugoj fazi biće to rad sa fokus grupama iz naseljenih mesta (Pančevo, Jabuka, Glogonj, Sefkerin, Opovo, Baranda, Sakule, Farkaždin, Idvor, Uzdin, Orlovat, Tomaševac, Botoš, Neuzina, Sečanj, Boka, Šurjan i Jaša Tomić).
Participacija ciljnih grupa se zahteva u svim fazama projekta, počev od razvoja novog turističkog proizvoda, Eko Tamiš turizma, kroz pripremu i implementaciju programa za razvoj kapaciteta do drugih ekonomskih prilika. Marketinška i javna informaciona kampanja omogućiće učešće korisnika i ciljnih grupa kroz okrugle stolove i diskusije, organizaciju različitih medijskim događajima itd.
Iskustva iz prethodno sprovedenih projekata u doline reke Tamiš pokazala su da su samo stvarno zainteresovani žarišne tačke za dalji razvoj projekta. U skladu sa ovim, kroz kampanju da se demonstrira proizvod „Eko Tamiš turizam“ članovi projektnog tima, u nekim slučajevima pojačani sa eksternim ekspertima, promovisaće proizvod, registrovati potencijalne jake privrženike i pripremiti ih za dublje uključenje.
U prvoj fazi kombinovani projekni tim Pokreta gorana i Privredne komore Srbije sastao se sa svih 5 gradskih i opštinskih fokus grupa. Opšti utisak obavljenih sastanaka je da su sve lokalne samouprave živo zainteresovane za Projekat i da će ga svesrdno pomoći. Svi zainteresovani su ovom prilikom imali već manje-više konkretne predloge za odvijanje saradnje. Po mestima to izgleda ovako:
a) Sečanj
TO Sečanj ima deo pešačkih i biciklističkih staza koje može odmah da uključi u Projekat kao i da vrlo brzo preporuči mesta za postavljanje mobilijara i male infrastrukture. Omogućiće Projektnom timu kontakte u MZ-a na teritoriji Opštine.
b) Opovo
Sva  4 naseljena mesta Opštine locirana su na Tamišu, a i razvoj turizma je strateško opredeljenje lokalne samouprave pa je Projektni tim dobio široku podršku za projektne aktivnosti. Koordinator Opštine za projekat je poznati ornitolog koji će svojim delovanjem pomoći da se mesta za posmatranje ptica adekvatno opreme.

  

c) Pančevo
Turistička organizacija Grada i zaduženi za turizam gradske uprave vrlo su zainteresovani za promotivnu delatnost na projektu u koju će biti uključeni katamaran, kanui i biciklovi. Određeni predlozi za saradnju su dati, preko zime će se uskladiti kako bi u proleće mogli koordinisano sarađivati.

d) Kovačica
Zainteresovani iz TO Kovačica i Opštinske uprave su saopštili da se aktivnosti Projekta u velikoj meri poklapaju sa njihovim aktivnostima i predložili su konkretne parcele na Tamišu na kojima bi se trebao postaviti turistički mobilijar.

e) Zrenjanin
Na sastanku koji je organizovala Privredna komora, TO i Gradska uprava potvrdili su visoku zainteresovanost za razvoj turizma zrenjaninskog Potamišja (Čenta, Farkaždin, Orlovat, Tomaševac, Botoš, Banatski Despotovac). Konkretne aktivnosti koordinisaće se sa TO i Gradskom upravom posle inicijalnih sastanaka tokom druge faze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *